Торта червено кадифе с сок от червено цвекло | Red Velvet Сake

четвъртък, февруари 14, 2019


Тортата Червено кадифе е популярен американски десерт с неповторим вкус.
На пръв поглед изглежда сложен за приготвяне, но всъщност ако следвате правилно стъпките, резултатът е сигурен.
Поради не точно описание, се счита че рецептата започва да се разпространява из Щатите през 20-те години на миналия век. Този скъп сладкиш е бил сервиране в ресторанта на нюйоркския хотел Холдорф-Асториа.
По време на втората световна война сладкарите са имали ограничен достъп до много сладкарски продукти. Та трябвало да използват естествени оцветители, като например сок от червено цвекло.
Ето какво ви е нужно за да направите перфектния Red Velvet, без изкуствени хранителни оцветители.

Продукти за торта с диаметър 20 см.

за блатовете
150 г меко масло
375 г захар
120 г яйца *
5 г сол
1 с.л. ваниловата есенция
30 г сок от червено цвекло
50 г горчиво какао на прах
300 г натурално кисело мляко
375 г брашно
30 г винен оцет
10 г бакпулвер

за крема от крема сирене
525 г крема сирена на стайна температура
150 г меко масло 
300 г пудра захар
настъргана кора на 1 лимон 

за декорация използвайте по желание малини, ягоди и дребни целувки

*Kоличеството на яйцата в течно състояние се измерва със кухненска електронна везна. За да бъде грамажа максимално точен и прецизен. Яйцата имат различен размер и калибър, не тежат всички еднакво.

С помощта на планетарен миксер, разбъркайте маслото и захарта. Съветвам ви да използвате ниско-средна степен на миксера. Когато захарта се е разтопила напълно, тогава вече може да добавите половината от яйцата, леко разбити предварително.

След като първата част от сместа е поела яйцата може да добавите и другата половина.
Когато сте получили пухкав маслен крем, можете да добавите солта и ваниловата есенция.
После добавяте постепенно сиропа от червено цвекло. Разбивате за 4-5 минути, трябва да ви се получи добра хомогена смес. Пресейте директно какаото, бъркате с помощта на силиконова шпатула, като внимавате да не спадне сместа. Добавете киселото мляко, и разбърквате внимателно.


Пресейте брашното и бакпулвера директно върху останалата смес. Разбъркайте отново внимателно.  После добавяте оцета и разбърквате пак внимателно. Сместа се изсипва и се пече в тавичка с диаметър 20 сантиметра, покрита с намаслена хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 175 С за около 75 минути. Пробвайте с клечка. Извадете тортата и я оставете да изстине в тавичката.


За да пригответе крема. В купата на планетарния миксер сипете крема сиренето, маслото и пудрата захар добавете настърганата кора от лимона и разбъркайте до хомогенност, около 3-4 минути време. Поставете в хладилник за да стегне, за 15 минути.
 

Разрежете блата на три равни платки и поставете първата директно върху чиния за сервиране. Преместете крема в голям пош с кръгъл накрайник и нанесете от него върху блата. Поставете втория блат и отгоре нанесете останалия крем. Декорирайте с пресни плодове по желание. 
Тортата е по рецепта на майстор сладкар Ernst Knam.


Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря,ви! 

You Might Also Like

4 commenti

  1. Какво е това 120 грама яйца кажете бройката къде се е чуло и вияло да се дава грама на яйцата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Госпожо Светла, тези дето се развиват и напредват в професионалното сладкарството. Много добре знаят че количеството на яйцата в течно състояние се измерва със кухненска електронна везна. За да бъде грамажа максимално точен и прецизен. Яйцата имат различен размер и калибър, не тежат всички еднакво. Едно от първите и елементарни неща на което всички шефове и майстори сладкари учат своите ученици. Приятен ден!

      Изтриване
  2. Здравейте!Сока от червено цвекло по какъв начин се прави:от сурово пасирано и прецедено;редуциран суров сок или от сварено пасирано и прецедено цвекло?
    Ползвала съм сварено пасирано цвекло,но става тежък блат.
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да ползвате редуциран суров сок. Или суров, пласиран и след това прецеден. 🙂

      Изтриване

Последвайте ме в instagram