Авангарден десерт за Свети Валентин | Valentine's Day Entremet Cake

четвъртък, февруари 13, 2020


Думата ентреме (entremet) идва от френски. В модерната френска кухня ентреме представлява десерт, съдържащ няколко различни слоя и елементи, най-често на базата на мус. Основната идея е комбинацията на различни вкусове, усещания и текстури.

  Ентреме "Бял шоколадов мус с ягоди"



Продукти за мус-чийз крема: 
200 гр. бял шоколад 
320 гр. крема сирене 
50 гр. захар 
300 гр. течна животинска сметана 30% масленост 
1 не обработван лимон 
2 бр. листа желатин 

Продукти за плодовото кули от ягоди: 
250 гр. пресни ягоди
100 гр. захар
сока от един лимон 
4 бр. листа желатин 

Шоколадова огледална глазура: 
150 гр. захар 
75 гр. вода 
150 гр. течна глюкоза 
150 гр. бял шоколад 
11 гр. желатин 
100 гр. подсладено кондензирано мляко 
5 гр. наситено червена концентрирана сладкарска боя гел  разтворима във вода

Приготвяне на мус-чийз крема:
Желатиновите листа се накисват в студена вода за 5-10 минути. След което, вадят се и се отцеждат внимателно. Разтопете в микровълновата желатина и сока от лимона, за около 30 секунди. Крема сиренето се разбива леко, заедно с пудрата захар и желатина. Добавете настърганата кора на лимона. С миксер разбийте сметаната, до остър връх. Отделно пригответе шоколадов ганаш, като към 100 мл гореща сметана добавите фино нарязания предвариелно шоколад. Няколко лъжици от крема се добавят към шоколадовия ганаш,за да се темперира и да достигнат еднаква температура. Постепенно добавяте и остатъка. Сметаната се добавя към крема и шоколадовия ганаш и всичко се разбива внимателно до хомогенна смес.


Приготвяне на плодовото кули от ягоди:
В малко касерола се смесват ягодите, захарта, и лимоновия сок. Загряват се на среден огън, до леко сгъстяване. Ако има нужда, може да се пасират допълнително. Прецеждат се с цедка. Загряват се на котлона, после се прибавя накиснатия предварително във студена вода омекнал желатин. Получената смес поставете във сърцевидна форма или ринг, сложете след това формата във фризера за 2 часа. За да стегне максимално добре.


Приготвяне на огледалната глазура:
Водата, захарта и глюкозата се загряват и оставят да врят за 3-4 минути. Захарния сироп се излива при шоколада. Разбърква се добре. Добавете предварително накиснатия желатин в студена вода а след това го оцедете и прибавете към сместа. След това, добавете наситено червена концентрирана сладкарска боя. Кондензираното мляко и желатина разбийте с блендер до получаването на напълно хомогенна смес. Приберете в хладилника за поне 12 часа.

Сглобяване на тортата и завършване:
Плодовото кули от малини се вади от фризера и рингът се отстранява. Мус-чийз крема се шприцова така че да покрие празното пространство на дъното на силиконовата форма. Плодовото кули от малини се поставя в центара на силиконовата форма върху муса, притиска се внимателно. Шприцова се допълнително мус така че да покрие празното пространство около него, както и отгоре. Прибира се във фризера до пълното му замръзване. Около 6-8 часа приблизително. Когато тортата е готова се вади от силиконовата форма и се поставя върху метална скара. Глазурата се загрява в микровълновата предварително до 40° градуса. Разбива се с помощта на ръчен блендер. Много е важно да няма никакви въздушни балончета в глазурата, тъй като това ще се отрази на крайния резултат. Тортата се полива обилно с глазурата и се заглажда повърхността, за да се отстрани част от нея.



Декорирайте по ваш вкус. Ако решите към десерта може да направите предварително основа от бисквита сабле. Не е задължително.






Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram