Osterzopf - Традиционен Великденски хляб бриош от Южен Тирол

четвъртък, април 09, 2020



За стартера:

½ половин пакет суха мая (3,5 г)
или ½ кубчета жива мая
50 мл топло мляко (30-35 °C)
2 чаени лъжички бяла захар


За тестото: 

300г брашно manitoba 
40г пудра захар
2 яйца, на стайна темпертура
50 мл мляко, на стайина температура
15мл ракия 
Вътрешността на 1 ванилова шушулка
1 щипка сол
настъргана кора на 1 лимон 

60 г меко масло, на стайна температура

За намазване:

1 яйце
и захарни пръчици


 За приготвянето на стартера. В млякото разтворете маята заедно със захарта и оставете "да шупне" за 15 минути.

В купата на миксера сложете брашното и захарта. В отделна купа, разбъркайте яйцата, млякото, ракията, ванилията и солта. Добавете към брашната заедно със стартера. Месете на ниска степен за около 8 минути, докато не получите еластично, меко  и гладко тесто.

Добавете след това постепенно на 3 равни части маслото. Трябва да усвои добре тестото първото добавено масло, преди да добавите следващото.
Сега на този етап сте получили едно меко и еластично тесто. Трябва внимателно и много леко да го омесим като завъртаме леко самата топка на 90 С. Слагаме полученото тесто в купа и покриваме със свежо фолио или кърпа. Оставяме да втаса за 60 минути на топло.

След това, нашето тесто вече е леко втасало и се е надигнало. Със влажна ръка, взимаме всеки ъгъл на тестото и го подвивате деликатно към центъра представяйки си кръст. Процедурата повтаряте след 1 час.
Тестото ставяте в хладилника за минимум 12 часа до 24 не повече. За да втаса.

На следващия ден разделете на 3 равни части, около 200 гр. Оформете си сфери, и ги оставете да починат за  10 минути покрити за да не съхнат, на топло.
След това можете да оформим тестото по желание. Аз пекох във форма за плумкейк. Покрих дъното на формата предварително със хартия за печене. После сложих тестото, оставих да втаса на стайна температура за 1 час покрито. След което намазах със яйце и поръсих със захарни пръчици. Печете в предварително загрята фурна на 180 С без вентилатор- със вентилатор 160 С  за 25-30 минути. Докато не се получи приятен загар на повърхнустта.
Рецептата е от Стефано Кавада.





* В Южен Тирол. ⛰️ Това е автономен регион, разположен в северната част на Италия - точно на границата с Австрия.

Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram