Лесен хляб с квас за начинаещи | Sourdough bread

понеделник, май 25, 2020


За тестото:
150 гр твърд активен квас
100 г фино смляно твърдо брашно от семола
500 г бяло брашно тип 0
360 мл вода
1 ч.л. мед
15 г зехтин
3 г сол

Замесваме меко и еластично тесто слагайки в дълбока купа брашната, меда и водата в която предварително сме разтворили маята. Замесваме на ръка или с машина, след това добавяме солта разтворена в зехтина. Месим продължително за около 10/15 минути. Докато не получил гладко и хомогенно тесто.


Получилото се тесто оформяме на топка и оставяме покрито с прозрачно фолио или прозрачен съд върху леко набрашнен плот на стайна температура, за да се отпусне и почине за полувин час. След това на всеки 30 минути правим следното нещо.
С пръсти притискаме внимателно тестото, за да изгоните големите въздушни балони, докато не получиме правоъгъник и го прегъвамее като плик. Прегъваме първо горната част на половината, после и долната. Повтаряме още веднъж. Трябва да ви се получи стегната топка. Която леко притискаме с ръце. Повтаряме общо 3 пъти на всеки 30 минути. Обърнете тестото с прегънатата страна надолу и го покрийте отново. Оставете го да почине и да се отпусне за около 30 минути. След това прехвърлете тестото в купа, предварително покрита с кърпа поръсена с брашно. Оставете да втаса на стайна температура за 8 часа минимум, ако е по топло ще отнеме по малко време. Тестото е втасало когато удвой убема си и прожинира леко при натиск.


Обърнете внимателно купата върху работния плот и разделете на 2 еднакви части тестото.  Много внимателно. След това с помощта на шпатула обърнете тестото с гладката страна надолу,  леко го притиснете с ръце прегънете го като плик, още веднъж. Като се стремите да му придадете хубава кръгла форма. Обърнете го с прегънатата страна към плота. Завъртете го леко в посока на часовниковата стрелка и го придърпайте нежно към вас с цел да се изпъне добре мембраната на повърхността му.  Защипете добре повърхността за да затворите отвора. При печенето това ще бъде долната част на хляба и не бива да се отваря. Оставете да втаса на стайна температура за 2 часа минимум.
 

Загрейте предварително фурната на 250 градуса за 15 минути. Заедно с чугунената тенджера или съда в които ще печете хляба. На мен ми отнема толкова време. Обърнете много внимателно и деликатно втасалия хляб върху хартия за печене. Направете няколко разреза на повърхността му и го пъхнете в добре загрятата тенджера. Покривате с капака и пъхate бързо в фурната. Печете първите 20 минути на 250 градуса а после премахвате капака и печете още 20 минути на 200 градуса.  
Изпечения хляб охладете добре преди консумация.



*При месенето и оформянето на хляба не добавяйте в никакъв случай допълнително брашно.

Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram