Домашно приготвено хлебче с квас и черни маслини ~ Homemade sourdough bread with black olives

неделя, юни 28, 2020





За тестото:
100 г твърд активен квас или 12 г суха мая
443 г фино смляно брашно
267 мл вода
150 г нарязани маслини 
1 ч.л. мед
3 с.л. зехтин
3 ч.л. сол

Започваме с 40 минутна автолиза на брашното и водата 200 мл.  В останалата разтваряме кваса и меда.
Замесете тестото, когато консистенцията придобие лепкава форма добавете солта разтворена в зехтина, и маслините.
Замесваме на ръка или с машина, след това добавяме солта разтворена в зехтина. Месим продължително за около 10/15 минути. Докато не получил гладко и хомогенно тесто.
Получилото се тесто оформяме на топка и оставяме покрито с прозрачно фолио или прозрачен съд върху леко набрашнен плот на стайна температура, за да се отпусне и почине за полувин час. След това на всеки 30 минути правим следното нещо.

С пръсти притискаме внимателно тестото, за да изгоните големите въздушни балони, докато не получиме правоъгъник и го прегъвамее като плик. Прегъваме първо горната част на половината, после и долната. Повтаряме още веднъж. Трябва да ви се получи стегната топка. Която леко притискаме с ръце. Повтаряме общо 3 пъти на всеки 30 минути. Обърнете тестото с прегънатата страна надолу и го покрийте отново. Оставете го да почине и да се отпусне за около 30 минути. След това прехвърлете тестото в купа, предварително покрита с кърпа поръсена с брашно. Оставете да втаса на стайна температура за 8 часа минимум, ако е по топло ще отнеме по малко време. Тестото е втасало когато удвой убема си и прожинира леко при натиск.
Обърнете внимателно купата върху работния плот и разделете на 2 еднакви части тестото.  Много внимателно. След това с помощта на шпатула обърнете тестото с гладката страна надолу,  леко го притиснете с ръце прегънете го като плик, още веднъж. Като се стремите да му придадете хубава кръгла форма. Обърнете го с прегънатата страна към плота. Завъртете го леко в посока на часовниковата стрелка и го придърпайте нежно към вас с цел да се изпъне добре мембраната на повърхността му.  Защипете добре повърхността за да затворите отвора. При печенето това ще бъде долната част на хляба и не бива да се отваря. Оставете да втаса на стайна температура за 2 часа минимум.
Загрейте предварително фурната на 250 градуса за 15 минути. Заедно с чугунената тенджера или съда в които ще печете хляба. На мен ми отнема толкова време. Обърнете много внимателно и деликатно втасалия хляб върху хартия за печене. Направете няколко разреза на повърхността му и го пъхнете в добре загрятата тенджера. Покривате с капака и пъхate бързо в фурната. Печете първите 20 минути на 250 градуса а после премахвате капака и печете още 20 минути на 200 градуса. 

Изпечения хляб охладете добре преди консумация.



*При месенето и оформянето на хляба не добавяйте в никакъв случай допълнително брашно.

Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram