Торта с сицилианско ликьорно вино Марсала, смокини, сметана и филирани бадеми

понеделник, август 31, 2020

Продукти за 3 пандишпанови блата с диаметър 20 см.

450 гр. брашно тип 00
50 гр. царевично нишесте
320 гр. кафява захар
120 мл оризово олио
3 с.л. вино Марсала

1 ампула бадемова есенция
12 гр. бакпулвер
 щипка сол
350 мл соево мляко

За фарситурата:
500 мл подсладена сладкарска сметана
3 с.л. вино Марсала
50 гр. филирани бадеми
15 добре озрели смокини 

Пресейте брашното, нишестето и бакпулвера в купа. Добавете захарта и солта, разбъркайте. В центъра добавете олиото, виното Марсала и есенцията от бадеми, постепенно към сместа добавете и соевото мляко и разбъркайте. Разделете сместа в 3 различни форми за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 С за 20-25 минути. След като сме изпекли блатовете оставете ги да се охладят напълно.

С миксер разбийте сметана като постепенно добавяте виното. След това нарежете смокините на парчета. Сглобете торта  по следния начин. Върху чиния за сервиране слагаме 1 блат и покриваме с обилно количество разбита сметана, нареждаме обилен слои смокини и обилно поръсваме с бадеми. Продължаваме така до изчерпване на количеството продукти. Съхраняваме тортата в хладилника. 

Рецептата е адаптирана от http://girovegandoincucina.blogspot.com/2013/09/torta-piani-con-panna-al-marsala.html


 Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

1 commenti

  1. Типична торта, някак отразяваща и плавния преход на сезоните. Може би заради цветовете напомня на ранна есен/късно лято, а пък заради визията си вкусът на лятото. Красива е. Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване

Последвайте ме в instagram