Домашна - Торта Гараш | Garash Cake

вторник, февруари 05, 2019


"Торта Гараш", шоколад, орехи, и белтъци! С тези продукти и мъничко търпение ще си направите най-вкусната шоколадова торта у дома! За тази торта изчетох почти всички рецепти които успях да намеря. Тази ми се струваше най-близо до автентичния Гараш. 
Рецепта на торта Гараш,е представена от унгареца сладкар Коста Гараш, който пристига в Русе през 1885 г. В града той управлява тогавашния гранд хотел „Ислях хане“, който се е намирал до резиденцията на княз Александър Батенберг и в него са се посрещали видни за времето гости. По-късно, през 1900 г. той се премества в София, където поема управлението на хотел „Панах“. На партера се е намирала и сладкарницата, където столичани са можели да опитат парче „Гараш“. След това става емблематична за всеки уважаващ себе си ресторант. Винаги се покрива в тънък кръг от зелено оцветен кокос. В оригиналната рецепта на Коста Гараш, тортата се прави без брашно. Българската торта Гараш е реплика на така известната торта Сахер.
Вижте  рецептата за Торта Гараш и да ви е сладко!

Продукти за торта с диаметър 24 см.

300 г пудра захар
250 г масло
50 г шоколад
2 лъжици какао = 30 г
3 чаши смлени орехи = 240 г
7 яийца
печени бадеми по желание
(брашно за поръсване по желание)

Започваме с приготвянето на блатовете за тортата. Белтъците се разбиват на сняг. Разбийте добре маслото със захарта. Един по един прибавете жълтъците, като бъркате непрекъснато. Прибавете и какаото.
Отделете половината от сместа за крем. Към останалата смес добавете първо смлените орехи  а после и разбитите на сняг белтъци.
Изсипете получената смес в намазана с брашно форма може да използвайте силиконова или алуминиева форма за торта и изпечете в умерена фурна за около 30 минути.
Извадете тортата в подходяща чиния, намажете я отгоре и отстрани с крема и я украсете с настърган шоколад и печени и счукани бадеми.
Рецептата е от една готварска книга на мама.


Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram