Торта - Ягодово Тирамису с маскарпоне

понеделник, април 08, 2019


Тирамису е един от най-популярните десерти. Също така е и най-популярния италянски десерт в целия свят. Реших да ви представя една не така познатата на мнозина класическа версия на този превъзходен десерт. Върховно ягодово тирамису с дъх на пролетна свежест. Свежо, леко и разбира се вкусно.

Продукти за торта с диаметър 24 см.

за сиропа
250 гр свежи ягоди
1 с.л. ликьор Алкермес по ваше желание
2 супени лъжици лимонов сок

за основата
1 опаковка бисквити савоярди

за крема
500 гр маскарпоне
100 + 50 гр захар
3 големи яйца

за декорация
250 гр свежи ягоди

Ягодите сложете на котлона с 50 гр захар и лимоновия сок. Варете за около 10 минути след това оставете да се охладят а после пасирайте. В отделна купа сипете горещото ягодово пюре, предварително пасирано за да се охлади. После добавете ликьора.


Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на твърда пяна. С миксер разбийте захарта 100 гр с жълтъците до пухкав крем. Прибавете маскарпонето и разбъркайте добре. Бъркате на ръка с кухненски тел или силиконова шпатула за да не пресечете маскарпонето. След това прибавете и белтъците на пяна.


Сглобете тортата по следния начин: ползвайте форма за торта с падащо дъно, по страните сложете ацетатна  лента. На дъното на формата слагате 1 блат савоярди сиропирайте със сместа от ягоди и ликьор. Покривате обилно със крем маскарпоне. Продължавате така до изчерпването на количеството продукти. След като сте завършили и 2 пласт заглаждате добре със сладкарска шпатула. Поставяте в хладилник за 1 час минимум. Декорирате по желание със останалите свежи ягоди, а после поръсвате обилно със пудра захар.


И малко снимки от прекрасната Италия! 
Варена и Венеция

Сирмионе сул Гарда


Лигурия / Ноли и Чериале

Венеция

Рим и Пиза

Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram