Японски млечен хляб Хокайдо - Hokkaido milk bread

неделя, май 17, 2020





За стартера с техниката Тан Джун:
115 мл прясно мляко
115 мл вода
55 гр брашно тип 00

За тестото:
550 гр брашно тип 00
110 гр квас
90 гр бяла захар
90 мл прясно мляко
70 гр масло
10 гр мляко на прах
60 г яйце (1 бр.)
10 гр сол

В касерола слагаме всички продукти за стартера. Варим на слаб котлон докато сместа не достигне 70 С. Бъркаме непрекъснато. Когато започне да се сгъстява, махаме от котлона и оставяме да се охлади.

В купата на планетарния миксер разбиваме яйцето и захарта. Добавяме стартера, кваса (ползвам твърд активиран квас), предварително пресятото брашно, солта, млякото на прах. И постепенно прясното мляко. Меся на ниска степен за 5-8 минути.

След това постепенно добавям и малко от маслото. Меся докато не се получи меко и гладко тесто. Тестото оставям да втаса в намазана с олио купа, до удвояване на обема. Нужни са поне 4 часа минимум.


Разделям на парчета от 100-200 гр. като всяко премесвам и оформям на кръгли топки.
Върху намазнен плот разточвам топчето във форма на правоъгълник, мислено разделям на три, едната третина прегъвам към средната и отгоре - другата крайна. Така сгънато отново разточвам леко на дължина и навивам на руло откъм късата част. Нареждам навитите топчета в правоъгълна тавичка, върху пекарска хартия, едно до друго.



Оставям да втаса до удвояване на обема на стайна температура.
Отгоре намазвам с четка малко мляко и пека в предварително загрята, на 180 градуса, фурна около 30-40 минути. Рецептата е от Alice Buda.


Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram