Торта Медовик - Торт Медовый

вторник, януари 21, 2020


100 гр маргарин
3 бр. яйца 150 гр
150 гр захар (+ допълнителни 3 с. л. за сиропа)
100 гр мед (+ допълнително още 3-4 супени лъжици за крема и сиропа)
щипка сол
сода  1 ч.л.
250-300 гр брашно + допълнително за размесване на тестото
2 бр. лимони
400 гр кондензирано мляко
500-600 заквасена сметана (30% масленост) 
100 гр  масло


Правим тестото предварително вечерта или предишния ден!
 
Яйцата, меда, захарта, солта, содата се разбъркват леко с лъжица.
Добавя се маргарина, и се слага на водна баня, като се бърка непрекъснато.
Доведете сместа до хомогенно състояние, след което загрейте още 5-7 минути.
Сместа е приблизително удвоена, оказва се такава пенеста кремообразна маса.
(Ако сместа не се е увеличила, добре е, да продължите да бъркате допълнително според рецептата.) 
Извадете сместа от водната баня, добавете брашното, разбъркайте.
Тестото трябва да се окаже доста течно. Тестото трябва да се оттича от лъжицата на дебела струя. Не би било желателно, но повече брашно НЕ е необходимо.
Покрийте тестото и сложете в хладилника за една нощ. Трябва да стои поне 8 часа.

На следващия ден!
 
За да получите гладко тестото, след като го извадите от хладилника ще е студено,  ще е и много лепкаво, ще трябва да го разточите с помощта на брашно, но повярвайте ми, заслужава си.
Тестото може веднага да бъде разделено на няколко малки части (6-8 топки), на мен се получиха 7.
На пергаментова хартия нарисувайте кръг или квадрат с желаната форма, обърнете листа и разточете тестото според формата на тортата, разточете колкото е възможно по-тънки, 2-3 мм, кори, те се издуват много при печене.
Тестото е много лепкаво, трябва постоянно да разточвате малко ръце в брашно. 

Печете готовите блатове 4-5 минути на 200 градуса, до златисто кафяво. Не изсушавайте питките. Охладете върху листа хартия за 2-3 минути, след което внимателно 
отстранете хартията.Оставете да се охладят напълно.

Изсушете излияните остатъци парчета във фурната, смилайте и използвайте за поръсване на тортата.

Приготвяме сиропа за тортата.

Изцедете сока от лимоните, добавете 3 с.л. захар и 3 с.л. мед и сложете на котлона.
Изчакайте да кипене и варене на среден огън за 7-10 минути. 
Охладете леко и полейте питките с почти горещ сироп.

За крема
 
Кондензираното мляко, 1 супена лъжица, слагате меда и 100 г масло на бавен огън и непрекъснато бъркайте, за да заври. Варете 4-6 минути, до светлокафяво.
(Ако се страхувате, че карамелената маса ще изгори, тогава е по-добре да я приготвите на водна баня.) Аз лично приготвих на водна баня. Отнема малко повече време.

Нежна карамелна маса. Охладете до стайна температура. Когато масата изстине, тя ще се сгъсти малко.
Добавете заквасена сметана към кондензираното мляко и разбъркайте всичко с миксер, но не бийте. Крема и сместа за блатовете подготвих, един ден предварително, и покрих със свежо фолио, оставяйки в хладилника за една нощ.
Между другото, по-добре е да вземете заквасена сметана на стайна температура, в противен случай карамелената маса в контакт със студена заквасена сметана замръзва мигновено, тогава е трудно да се бие до хомогенност.

Сглобете тортата като между всеки пласт, сложите обилен слой крем. Така до изчерпване на всички  продукти в наличие. Върнах тортата за 1-2 часа в хладилника а после обилно поръсих с остатъците трохи от блатовете и смлени орехи.
 
Върнете отново тортата в хладилника да престой поне 8 часа. По-добре за цяла нощ. Блатовете ще попият влажността от крема и ще омекнат. 


О, и вкусна торта се оказа, с богат вкус на мед в комбинация с лимонена киселинност, той се хармонизира и допълва взаимно,  кремът се оказва нежен и умерено сладък и кисел. Самата торта е нежна, мека, топи се в устата.

Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви! 

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram