Домашна пица / тесто в планетарен миксер

сряда, септември 11, 2019


Здравейте приятели! Не съм писала от доста време. Не съм ви забравила просто имах лични ангажименти, работа и нямах много време за постове и публикации. Но ето че вече дойде Септември. Лятото е към своя краи. Започва един нов сезон, един нов месец и едно ново начало. Днешната ми публикация не е свързана със сладкарството. Но мисля че за много от вас ще е полезна и интересна. Става въпрос за нещо което обичат малки и големи а именно пица. Ще ви разкажа как в домашни условия приготвям с помощта на планетарен миксер тесто за пица.

Необходими продукти:

500 гр бяло брашно
310 мл вода
3 гр прясна мая на кубче
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин

Предварително проверете дали сте сложили правилната приставка на машината за по твърдо тесто. Разтворете маята заедно с леко хладка водата в купата на миксера. Добавете към тях няколко лъжици брашно. Пуснете първоначално на по нисък оборот.  Докато машината работи добавете няколко лъжици брашно, след това солта и олиото. След това постепенно добавете и останалото брашно.
Има случаи в които може да се наложи да добавите още брашно или такива където може да ви остане в излишък.
Имайте предвид че консистенцията на тестото не трябва да е твъдра а мека и то от само себе си трябва да се отлепи от стените на съда.
Когато вече тестото е омесено преместете го в по голяма купа, намазана предварително с зехтин.
Покритие го с свежо фолио и го оставете в хладилника за 24–36 часа.
На следващия ден тестото ще е удвоило обема си. Оставете го на стаина температура да втаса за 4-4.5 часа.
За тези от вас които не обичат пица с коричка, може да разделите тестото на 2 равни части оформете ги и ги поставете върху чиста кърпа. Покритие ги с още една влажна кърпа, оставете ги да втасат за 2 часа. Този процес ще предотврати образуването на коричка при печенето.
Печете тестото в предварително загрята фурна на 250°/240°.  Разточете тестото върху плоска тава за печене намажете обилно с олио. Гарнирайте на вкус.
Ако сте решили да поставите сирене моцарела, съветвам ви да го сложите на полу изпечена пица. За да стане на конци.
Пицата ви е изпечена когато се образува хрупкава златиста коричка. Върху моята пица сложих доматен сос, пресен босилек, моцарела и риган.
Е, да вие сладко!



Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

1 commenti

Последвайте ме в instagram