Paris-Brest à la crème mousseline pralinée | Френски сладкиш Париж-Брест с лешников крем

понеделник, февруари 03, 2020


За сладкарския крем:

1/4 ч.л. шушулка ванилия
500 мл прясно мляко
40 г захар
4 жълтъка
60 г царевично нишесте
150 г масло
200 г домашно лешниково и бадемово пралине - Pralinée*

За лешниковото, бадемово пралине:

150 гр. препечени лешници
150 гр. бадеми
300 гр. захар


За пареното тесто рецептата може подробно да прочетете тук.


Пресипете тестото в пош с назъбен накрайник. Постелете плоска тава с хартия за печене и в средата и поставете кръгъл шаблон. Върху него направете венец /средата на кръга е празна/ от няколко слоя парено тесто, един върху друг.
Намажете с жълтък и поръсете с филирани бадеми и пудра захар.
След изпичане венецът ще се разреже на две по дължина. Изпечете венеца в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
Не изваждайте веднага изпечения венец от фурната. Открехнете вратичката и го оставете да изстива вътре, за да не спадне тестото.

За сладкарския крем сложете в тенджерка млякото с остърганата вътрешност на шушулката ванилия да заври. Отделно разбийте жълтъците със захарта до изсветляване на сместа.
Добавете и царевичното нишесте  и разбъркайте хубаво. Сложете малко от топлото мляко и разбъркайте. След това пресипете жълътчената смес в тенджерката. Бъркайте крема докато се сгъсти. След това го разстелете върху поднос, за да изстине по-лесно. Покрийте подноса с прозрачно фолио.


За лешниковото, бадемово пралине в дълбок тиган смесете всички продукти, поставете върху котлон на умерен огън, бъркайте докато захарта не се разтопи напълно и не се получи златисто кафяв карамел. Получения крокан оставете да се охлади върху хартия за печене. Натрошете на едри парчета и смеляйте в блендер докато не се получи фина кремообразна смес.

*Това е вкусен концентриран крем на базата на бадеми и / или лешници и с много гъста консистенция, която професионалистите използват за направата на най-разнообразни торти и сладкиши.


За лешниковия крем разбийте с миксер маслото което предварително сте извадили от хладилника, и което трябва задължително да е на стайна температура, като малко по малко добавете сладкарския крем, предварително хубаво го разбъркайте. Накрая добавете лешниковата паста и разбийте хубаво. Пресипете крема в пош с назъбен накрайник. Разрежете венеца на две по дължина с назъбен нож. Шприцовайте крема върху долната част на венеца. Покрийте с другата част на венеца. Поръсете с пудра захар.



Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви! 

You Might Also Like

2 commenti

Последвайте ме в instagram