Любимата ми домашна френска селска торта

четвъртък, януари 03, 2019



Здравейте приятели!  Реших да започна отново блогърството. Стартирам първия пост със една много - любима торта да не кажа даже една от любимите ми торти.






1  яйце
150 г кристална захар
250 мл прясно мляко
2 с.л. мед
2 ч.л. сода
50 г масло
400 г брашно

За крема
2000 г кисело мляко предварително цедено или 4 кофички х 500 г
 1/2 ч.ч. кристална захар
настъргана кора на 1 лимон
2 с.л. лимонов сок
70 мл сладкарска сметана
2 ванилии
200 г смлени орехи
бурканче сладко от боровинки или горски плодове по желание

Направете първо блатовете, като подготвите първо сместа за тестото.  В дълбока тенджера разбъркайте яйцето и захарта, след това добавете медът, содата, прясното мляко и маслото. Варете на средна температура около 15/20 минути в зависимост от силата на котлона ви.  От содата сместа увеличава обема си. Придобива лек карамелен цвят. Махнете от котлона и изчакайте да
поизтине леко. След това прибавете брашното и замесете тесто. Разделете на 7 равни по големина топки като при измерването използвате кухненска везна.
От всяка топка разточете кръгла кора с дебелина 2-3 мм. Можете да изрежете предварително или след изпичането. При печенето има опасност да се свият.


Печете ги точно по 3-4 минути, не повече, защото не бива да се препичат, ще се счупят. Търсим меки и крехки блатове, в които да попие крема. След като изтинат ги изрежете със помощта на ринга, за да ги направите кръгли и равни.
За да направите крема в купа сложете предварително разбитата сметана заедно със захарта,  добавете цеденото кисело мляко, 2 ванилии. сока от лимона  и настърганата кора.  Разбъркайте.  С получения крем намажете обилно между отделните блатове добавите и сладкото, после поръсете с орехи. Тортата трябва да отлежи и да се напои. Поне да  престои 24 часа в хладилник, а на следващият ден става още по-вкусна.

Оригиналната рецепта е от www.cooks-and-bakes.com адаптирана е по мои вкус със малко вариации.
















Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря,ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram