Еклери с зехтин и крем Шантили

сряда, юни 12, 2019


Здравейте на всички! Блога вече е онлайн. Какво ще кажете за новия облик?  Избрах да направя тези вкусни и много леки еклерчета, рецептата е на майстор сладкар Салваторе де Ризо. Интересното при тези еклери е че вместо масло то е заменено с зехтин екстра върджин.


За около 50 еклерчета са ви нужни:

100 мл вода
100 мл прясно мляко
3 гр сол
4 гр захар
85 мл качествен зехтин екстра върджин
120 гр бяло брашно тип 500
300 гр яйца около 5-6 яйца средно големи

Сложете в дълбока тенджера на тих огън  водата, млякото, солта, захарта и зехтина до кипване. Отстранете от огъна и добавете предварително пресятото брашно. Бъркайте с дървена лъжица. После върнете на котлона за 3 минути. 
Сместа изсипете в купата на планетарен миксер и оставете да работи на ниска степен докато не се охлади до 45 С. Добавяйте яйцата постепенно на 2-3 части като всяка от тях трябва да бъде добре усвоена от сместа. На края тестото трябва да биде гладко и меко.
С помощта на сладкарски пош шприцовайте еклерчетата директно върху мазна тъва. 
Не забравяйте да оставите малко разстояние между тях, така при изпичането няма да се залепат. Печете на 195 С за 35 минути. Печете докато не се подуят и придобият характерния златист цвят. 

За крем Шантили ползвах 200 мл животинска сметана която разбих с нчколко лъжици захар и ванилия. След като еклерите се охладиха ги разрязах и ги напълних с крем. 
Съветвам ви да ги съхранявате в хладилник и по възможност да ги консумирате на следващия ден.  



Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук 
тук. Благодаря,ви!

You Might Also Like

2 commenti

  1. Чудни са еклерите, Веси! Едва ли е останало някое и за мен, но виртуално ще им се порадвам:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление вече не останаха, но ще се радвам все пак ако се почерпиш виртуално! Поздрави Кате! Лека и спокойна вечер!

      Изтриване

Последвайте ме в instagram