Козуначена бриош питка със сметана

сряда, март 27, 2019


Остава почти месец от тук до Великден, затова реших да ви представя няколко рецепти на тема. Ще ги редувам за да не вие прекалено скучно. Това не е типично традиционна българска рецепта, но пък защо не да не пробвате и нещо ново, разбира се. Обещавам че ще има и една традиционна все пак. :)
Вижте рецептата в линка.



250 гр. брашно тип манитоба*
300 гр. брашно тип 00**
12 гр. бирена мая (около 1/2 кубче)
100 гр. захар
250 мл животинска сметана
вътрешността  1/2 ванилия
2 средни яйца
1 яйчен белтък
1 щипка сол

Допълнително
мляко
филирани бадеми

*Специално брашното Манитоба се характеризира с неговата така наречена ,,сила''. То пак е от мека пшеница, но от специфичен северноамерикански сорт, от където и получава името си. Когато става дума за сила при брашната се има в предвид тяхната еластичност, устоичивост и време на втасване. Manitoba тип 0 е двойно по-силно брашно от тип 00, в смисъл много по-еластично е. Поема повече вода, съдържа повече протеини, втасва за по-дълго време. По време на печене е по-издръжливо на образуването на мехури, запазва целоста на вътрешната структура на тестото. С две думи е по-богато на глутен.

**Това е най-високо рафинираното брашно в италианската категоризация. Важно е да знаете, че това брашно може да бъде два вида - от твърда ("grano duro") или мека пшеница ("grano tenero"). Брашното от твърда пшеница има високо протеиново съдържание и е изключително подходящо за паста, пица и панетоне, по-високият братовчед на нашия козунак. Брашното от мека пшеница има ниско глутеново съдържание и е по-подходящо за фини сладкиши като кексове, блатове за торта и сладки.

Повече информация за различните видове брашно ще намерите тук!


Затопляме леко животинската сметана. След това добавяме 1 с.л. от захарта и бирената мая. Бъркаме за да се разтопи всичко. Покриваме с свежо фолио и оставяме да удвои обема си за 20 минути на топло.

В купата на планетарния миксер, сипваме пресятото брашно, останалата захар, ванилията, яйцата и белтъка, и сместа с сметана и мая. Пускате да се меси, месим с приставка за тесто всичко. Последно добавете щипка сол. Може и на ръка.

Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне. Тестото сложете в купа, покрита с свежо фолио и сложете в фурната на 50 С, за да втаса по бързо. За час, 1 и 1/2.  Трябва да удвои обема си.

След като тестото втаса го разделяме на 7 равни по големина топки. 160-165 гр. едната.

Подредете ги в форма по ваше желание, аз ползвах форма за кекс с незалепващо дъно с диаметър 24 см.

Оставяме бриош питката да втасат на топло - отново във фурната, преди печене я намазвам с леко размито с мляко яйце. Не забравяйте да я поръсите с бадеми и захар за още повече вкус. Печете на 180 градуса, за 30-40 минути.

Ако отгоре бриош питкатаа придобие загар, покрийте с алуминиево фолио.


Рецептата е от блога  http://irenesleckereien.blogspot.com

Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram