Класическа Торта Мимоза | Italian Mimosa Cake

неделя, март 08, 2020


Честит 8-ми март, мили дами!  Бъдете здрави, влюбени и обичани!  


Продукти за 2 пандишпанови блата с размер 20 см.
захар 250 гр
брашно 140 гр
ванилови шушулки 2 бр
яйца 8 на с.т.
щипка сол
картофено нишесте 120 гр

За сладкарския крем:
5 жълтъка
захар 175 гр
прясно мляко 500 мл
125 мл течна животинска сметана 30% масленост
царевично нишесте  55 гр
ванилова шушулка 1 бр

За крема Шантили:
100 мл течна животинска сметана 30% масленост студена от хладилника
10 гр пудра захар

За сиропиране на блата:
вода 130 мл
захар 75 гр
Grand Marnier 70 мл или Лимончело (лимонов ликьор) по желание

Класическа версия на тази рецепта. Започнете първо с приготвянето на пандишпана. Пригответе си първоначално 2 еднакви форми за печене с размер 20 см. Двете едновременно ще печем във фурната. Фурната загрейте предварително 160 С.

Яйцата на стайна температура слагате в купата на планетарен миксер и започвате да разбивате на средна степен. Към тях добавете вътрешността на ваниловите шушулки, добавете също и щипка сол. На този етап, започнете да добавяте постепенно и захарта.
Оставете машината да работи още 15 минути, сместа трябва добре да удвои обема си.
След това добавете предварително пресятите сухи съставки. Бъркате на ръка с силиконова шпатула, много винимателно и бавно, за да не спадне сместа.
Във пандишпановото тесто няма изкуствени набухватели!
Разделете еквивалентно сместа във двете форми. Печете 2 пандишпана за 50 минути в предварително загрята фурна. Печете до суха клечка, естествено. Ако са добре изпечени оставете ги да се охладят добре във формата преди да ги остраните.

Започваме приготвянето на крем дипломатика. Премахнете семената от ваниловата шушулка и ги запазете за п.н.  В касерола изсипете прясното мляко, сметаната и ваниловата шушулка. Оставете така на тих огън. В отделна купа, с миксер разбийте жълтъците, захарта и вътрешността от ваниловата шушулка. Пресейте директно към сместа в купата царевичното нишесте, разбъркайте.
Отстранете ваниловата шушулка от млякото. Добавете постепенно малко прясно мляко към сместа от жълтъци, разбъркайте ползвайки кухненски тел. Върнете получената течна смес, обратно в касеролата и при непрекъснато бъркане, сгъстете крема. На котлона разбира се. След като сте получили желаната консистенция покрийте крема със свежо фолио, за да не се получи неприятна суха коричка след като изстине.

За приготвянето на крем Шанти, трябва сметаната да бъде студена от хладилника.Разбиваме сметаната и пудрата захар с миксер. Разбитата сметана прибавете постепенно към сладкарския крем. Добавете много внимателно, бъркайте с силиконова шпатула. Движенията трябва да бъдат много деликатни, отдолу нагоре.
Покрийте със свежо фолио и върнете обратно в хладилника за 30 мкинути за да може кремъ да стегне добре.

За да приготвите сиропа, нужен за сиропирането на тортата, сложете в касерола водата, ликьора и захарта, заедно. Бъркайте, на среден огън до когато захарта не се разтопи. След което отстранете и оставете да се охлади.

Ето как да сглобим тортата: всички компоненти трябва да са студени. Можете да ги приготвите предварително един ден по рано.  
Отстранете минимална част от кората на 1 от 2 -та пандишпана, като с нож изрежете внимателно всяка страна. Минимално количество за да няма прахосване на продукти.
Режете пандишпана на 3 еднакви по големина платки.
Поставете първия слой пандишпан върху поднос или чиния за сервиране, сиропирате и покрийте с 1/4 от крема. Разнесете го равномерно с помощта на спатула. Повторете със втория пандишпанов блат. По същия начин и със 3 пандишпанов блат. Запазете част от крема, защото ще ви трябва при измазването на тортата.

Втория пандишпанов блат почистете от коричката като изрежете всичко с нож внимателно и прецизно, нарязвате вертикално на ленти, а лентите след това на кубчета с размер 5 мл.  С остатъка от крема покривате цялата торта. С помощта на лъжица, разнесете по повърхността и страните пандишпановите кубчета. Покрийте с обилно количество за да не се вижда крема. Внимателно и прецизно покрийте и страните на тортата. След което оставете почти готовата торта да стегне добре в хладилника за няколко часа. Преди да сервирате тортата поръсете обилно с пудра захар. Тортата можете да съхраните не повече от 3-4 дни максимум в хладилника.



Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви! 

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram