Шоколадов тарт | Crostata al cioccolato
понеделник, март 30, 2020
За основата от маслено тесто необходими продукти:
150 г меко масло
150 г кристална бяла захар
1 яйце
6 г бакпулвер
280 бяло брашно тип 500
25 г неподсладено какао на прах
1/2 вътрешността на ванилова шушулка
1 щипка сол
За крем пастичера необходими продукти:
250 г прясно мляко
15 г брашно тип 500
5 г картофено нишесте
2 жълтъка
40 г кристална бяла захар
1/2 вътрешността на ванилова шушулка
130 г течна животинска сметана
200 г натурален черен шоколад
В купата на планетарен миксер разбивате захарта, ванилията и маслото, докато не се получи хомогенен пухкав крем.
Добавяте яйцето и изчаквате сместа да поеме. Добавете всички сухи съставки предварително пресяти. Оформете полученото тесто и завийте във свежо фолио. Оставете във хладилника минимум за 2 часа.
Пригответе крем пастичера като сложите млякото в касерола на котлона за да се затопли но не да завира. В купа разбийте жълтъците и 40 г захар, заедно с ванилията.
Постепенно към тях прибавете на части прясното мляко, разбърквайте непрекъснато с кухненски тел. Сместа върнете обратно на котлона и бъркайте до сгъстяване.
Направете шоколадовия ганаш, към парченцата шоколад добавяте горещата сметана и бъркате за да се разтопи. Смесвате ганаш с крем пастичера.
Разточвате внимателно тестото 4-5 мм дебелина и покривате форма за тарт с диаметър 26 см. Остатъците от тестото ще използваме за декорация.
Получения крем изсипвате във формата, с останалото тесто изрязвате по ваше желание форми и декорирате тарта.
Печете в предварително загрята фурна на 180 С за 40 минути минимум. След изпичане оставете да се охлади напълно преди да отстраните тарта от формата.
Тортата е божествено вкусна а сърцевината е мека и се топи в устата!
Шоколадов тарт е по рецепта на майстор сладкар Ernst Knam.
Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!
4 commenti
Красота! Правила съм шоко тарт, но без покритие от тесто отгоре. Много ми харесва как си го декорирала. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Кате!
Изтриванеcavoli, davvero stupenda!ottima presentazione!
ОтговорИзтриванеGrazie Andrea!
Изтриване