Шоколадов тарт | Crostata al cioccolato

понеделник, март 30, 2020





За основата от маслено тесто необходими продукти:

150 г меко масло
150 г кристална бяла захар
1 яйце
6 г бакпулвер
280 бяло брашно тип 500
25 г неподсладено какао на прах
1/2 вътрешността на ванилова шушулка
1 щипка сол

За крем пастичера необходими продукти:

250 г прясно  мляко
15 г брашно тип 500
5 г картофено нишесте
2 жълтъка
40 г кристална бяла захар
1/2 вътрешността на ванилова шушулка
130 г течна животинска сметана
200 г натурален черен шоколад

В купата на планетарен миксер разбивате захарта, ванилията и маслото, докато не се получи хомогенен пухкав крем.
Добавяте яйцето и изчаквате  сместа да поеме. Добавете всички сухи съставки предварително пресяти. Оформете полученото тесто и завийте във свежо фолио. Оставете във хладилника минимум за 2 часа.

Пригответе крем пастичера като сложите млякото в касерола на котлона за да се затопли но не да завира. В купа разбийте жълтъците и 40 г захар, заедно с ванилията.
Постепенно към тях прибавете на части прясното мляко, разбърквайте непрекъснато с кухненски тел. Сместа върнете обратно на котлона и бъркайте до сгъстяване.

Направете шоколадовия ганаш, към парченцата шоколад добавяте горещата сметана и бъркате за да се разтопи. Смесвате ганаш с крем пастичера.

Разточвате внимателно  тестото 4-5 мм дебелина и покривате форма за тарт с диаметър 26 см. Остатъците от тестото ще използваме за декорация. 
Получения крем изсипвате във формата,  с останалото тесто изрязвате по ваше желание форми и декорирате тарта.
Печете в предварително загрята фурна на 180 С за 40 минути минимум.  След изпичане оставете да се охлади напълно преди да отстраните тарта от формата.




Тортата е божествено вкусна а сърцевината е мека и се топи в устата!
Шоколадов тарт е по рецепта на майстор сладкар Ernst Knam.


Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!  

You Might Also Like

4 commenti

  1. Красота! Правила съм шоко тарт, но без покритие от тесто отгоре. Много ми харесва как си го декорирала. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Последвайте ме в instagram