Домашен квас - със пълнозърнесто брашно

вторник, април 07, 2020




Как да си направим домашен квас и да го съхраним ...

Здравейте! Ако случайно сте попаднали тук, ще ви кажа, че пиша и споделям този пост от личен опит. Нямам никакви претенции и не твърдя, че имам професионален многогодишен опит и не мисля да се правя на професор. Ще споделя начина по, които  аз си направих вкъщи квас за хляб. Как протече самия процес, колко време ми отне, и какво направих. Държа да подчертая, че това ми е първия опит, преди да започна прочетох малко информация онлайн, и изгледах няколко видеа във Ютуб.
На практика правенето на квас може да ви се стори много сложно, особено ако до момента не сте пробвали нито веднъж. Повярвайте ми, не е така! Първо въоръжете се с търпение, постоянство, време и отдаденост.
Какво ви е необходимо за стартера.
На английски sourdough starter. Стартера не е нищо друго освен основните съставки за направата на кваса, вода и брашно. При стартирането използвайте кухненска електронна везна. Претеглете нужното количество продукти, предварително.

В средно голям буркан със широк отвор от компот е идеален, предварително добре измит и подсушен. Служете брашно 30 г. (Брашна, съществуват много и различни модели за определени нужди и печива.) Ползвайте брашна предимно със високо съдържание на протеини, моето 13.8 г. Аз ползвах в случая смесица от пълнозърнеста пшеница и ръжено брашно. Вкъщи имах такова. Добавих няколко лъжици първоначално минерална вода, на стайна температура 30 мл 24-26 °C. Разбърках добре със дървена лъжица. Получи се еднородна хомогенна смес, не прекалено гъста, но и не прекалено водна. Покривате отвора на буркана с тензух или марля и оставяте на топло, температурата да е 26 °C. Температурата е една от най-важните съставки. Не подценявайте температурата, на водата и там където ще съхранявате кваса.


След 12 часа ферментация, на стайна температура, ще се наложи да направите първото захранване. Количеството е същото като в началото. Процедурата на захранване се повтаря на всеки 12 часа. Ако имате обилно количество квас, при захранване може да изхвърлите една час от него. Аз лично изхвърлих 2-3 супени лъжици от всеки квас, а после го захранвам отново. Процедурата продължава до ден 6.
Първоначално не се забелязва кой знае каква разлика, особено в началото. Наблюдава се вече развиваща се ферментация, след 8 ч. Леко увеличаване на обема и мирис на кисело. Чак след няколко дни започва да се усеща силна миризма на кисело.



На шестия ден, сместа е увеличила двойно обема си и е жива и бълбукаща. Честито! Вече имате квас, готов за употреба. От този момент нататък вече можете да го използвате. Отделете си количеството, необходимо за замесването на хляб, а останалото захранете отново с брашно 30 г. и минерална вода, на стайна температура 30 мл приберете в хладилника.

Новосъздаденият квас е все още твърде незрял и нестабилен. Необходими са поне още няколко редовни захранвания, за да се превърне в стабилен.


Няколко съвета от мен: започнете правенето на кваса когато сте си вкъщи и имате време. Направете стартера по възможност вечерта. Премерете колко тежи буркана празен предварително. Водете си записки не е задължително но помага.

Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!   

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram