Квас майка - Lievito Madre

понеделник, юни 01, 2020



Lievito Madre 💛

Твърд квас майка в домашни условия. За стартера ден 1 са ви нужни 100 гр бяло брашно и 50 мл вода.  Оставяте в буркан с широк отвор по възможност за да се активира ферментацята за 36/48 часа на 26С.



Ден 3 след 48 часа правите първото захранване. 50 гр квас майка, 50 гр брашно, 22 мл вода


Ден 4 след 24 часа правите второто захранване. 50 гр квас майка, 50 гр брашно, 22 мл вода.

Ден 6 след 48 часа правите третото захранване. 50 гр квас майка, 50 гр брашно, 22 мл вода.

От ден 7 до ден 14 правите едно захранване на всеки 24 часа.  50 гр квас майка, 50 гр брашно, 22 мл вода.

Ден 15 обема трябва да се е увеличил три пъти в рамките на 12 часа. След което захранвате, 50 гр квас майка, 50 гр брашно, 22 мл вода. След 15 дни захранванията стават 2 на всеки 12 часа.

Кваса майка е узря и готов за опотреба само тогава когато удвой обема си в рамките на 4 часа на температура около 26 С.  Тогава се нуждае от 3 захранвания на ден.

Най-сетне моето лиевито мадре или мая майка е готово! 🥰🎉

Пълното узряване на кваса трае около месец. Аз започнах на 1 април и имах страхотен и прекрасен квас майка на 17. След месец кваса ми узря напълно. Можете да видите рецептите приготвени с квас тук.  Самия процес на развитие можете да видите в инстаграм и фейсбук.


Готов и активен твърд квас. 😍

Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!  

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram