Пица с висока хидратация и с био брашно от Корасан Камут® | Pizza con farina di Kamut® BIO ad alta idratazione
понеделник, юни 15, 2020
![]() |
От ляво тестото е замесено с квас. А от дясно е с мая. И в двата варианта е невероятно вкусно и сполучливо. 😋 |
Il tempo in un impasto ha un valore;
Времето което влагаме в тестото има стойност;
Времето което влагаме в тестото има стойност;
La temperatura dell’ acqua, dell’ ambiente o anche delle mani dell’ artigiano, hanno un valore;
Температурата на водата, околната среда и дори ръцете на майстора имат стойност;
Il tipo di farina o la miscela di esse hanno un valore;
Видът брашно или сместа от тях имат стойност;
L’artigiano del caso ha un valore (il suo modo di lavorare può influenzare il risultato del prodotto finale);
Майсторът в случая има стойност (начинът му на работа може да повлияе на резултата от крайния продукт);
Gabila Gerardi
350 гр брашно със сила W330 ползвах Манитоба
150 гр Био брашно от Корасан Камут®
400 мл топла вода
1 ч.л. мед
100 гр активен квас или 10 гр суха мая ако нямате квас
1 с.л. захтин+допълнително при месенето
1 ч.л. сол
Това тесто замесих в 8:00 сутринта на 12–06. Ползвах планетарен миксер но вие можете да го замесите на ръка. Претеглете количествата брашна с кухненска везна. Половината поставете в купата на миксера заедно с водата и разбития в нея квас и мед. Започнете месенето на ниска степен и постепенно добавете останалото брашно. Добавете също така и солта. Последно на тънка струйка добавете зехтина. Месете в продължителност на средно ниска степен за 15 минути.
След това много внимателно и деликатно обърнете тестото върху работния плот. Оставете тестото да се отпусне и почине за 20-30 минути покрито. След това направете няколко разтягания. Тестото е леко лепкаво затова може да си помогнете с малко зехтин при разтягането. Поставете тестото в прозрачна квадратна купа с гладки и прозрачни стени. Оставете за 1 час на стайна температура за да се активира добре ферментацята а после затворете с капака купата и поставете в хладилника за 48 часа. За да може тестото за пицата да узрее добре. Сложете кутията в най-долната част в хладилника.
В неделя следобед, 3–4 часа преди да печете пиците извадете кутията от хладилника. Оставете я на стайна температура за да се аклиматизира а след това, процедирайте както при римската пица. За кваса майка имам пост тук.
Пека в предварително загрята фурна на на 250 С върху чугунена плоча, предварително загрята също. Тестото оформям на 4 равни топки, върху лист хартия за печене предварително оформям всяко ефно парче пица.
Пека в предварително загрята фурна на на 250 С върху чугунена плоча, предварително загрята също. Тестото оформям на 4 равни топки, върху лист хартия за печене предварително оформям всяко ефно парче пица.
*При месенето не добавяйте в никакъв случай допълнително брашно.
Ползвайте само олио или зехтин.
* При замесването на тестото сухата мая сложете при брашната.
Ползвайте само олио или зехтин.
* При замесването на тестото сухата мая сложете при брашната.


Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!
0 commenti