Виенска торта Сахер | Sachertorte
вторник, май 07, 2019Торта Захер или Сахер (на немски: Sachertorte) е сладкарско изделие, шоколадова торта, изобретена от австрийския сладкар Франц Захер. Тортата е типичен десерт от виенската кухня и е една от най-популярните торти в света. Източник Уикипедия.
Това е любимата ми торта! Тази която мога да ям без да ми омръзва. Избрах да направя класическа рецепта. Да вие сладко!
Продукти за торта с диаметър 20-24 см.
За блата Сахер
250 гр натурален черен шоколад
180 гр меко масло
180 гр бяла захар
1 ванилия
8 големи яйца и още 2 белтъка
150 гр бяло брашно
150-200 гр мармалад от кайсии
За глазурата Сахер
180 гр черен натурален шоколад ползвах със съдържаниена какао 70% на Vanini
180 гр пудра захар
сладкарска сметана 1 опаковка от малките
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата. След това го оставете да изстине.
С миксер разбивате захарта и маслото докато не се получи пухкав крем, след това към него добавете шоколада. Разбъркайте.
Добавете жълтъците постепенно, като след всяко добавяне разбърквате добре.
Пресейте брашното с ванилията и добавете към сместа, разбъркайте за да се получи еднородна смес.
Белтъците е важно да разбиете до твърд връх, т.е. когато обърнете купата, да не паднат. Добавяте ги внимателно с силиконова шпатула.
Сместа изсипете в форма за торта с падащо дъно.
Печете в предварително загрята фурна на 180 С за 70 минути.
След което оставете да изстине във формата за 15 минути.
После обърнете върху решетка и отстранете ринга.
Разрежете тортата на 2 равни блата и обилно намажете с мармалада от кайсии.
За глазурата Сахер сложете шоколада заедно с пудрата захар и около 50-70 мл вода на водна баня. Бъркайте внимателно докато не се разтопи.
Отстранете от огъня и оставете да се охлади малко. После залейте обилно цялата повърхност на тортата.
Количеството глазура е обилно и е прекалено достатъчно.
С останалата глазура направете декорацията на тортата.
Поднесете тортата с леко разбита сметана.
![]() |
Тази естетическ грозна черта се получи поради това че преместих тортата докато глазурата не се беше още втвърдява напълно. |
Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря,ви!
0 commenti