Зеполи / италиански пържени сладки | Zeppole

понеделник, март 18, 2019



Zeppole, са традиционни италиански пържени сладки от pasta choux (парено тесто). Както повелява традицията трябва да са непременно пържени. Макар че и печени също се получават вкусни. Пълнят се с сладкарски крем и се декорират със сиропирани вишни. Правят се в неаполитанските сладкарници на 19 март за празника на Свети Йосиф. Съвпадащ с деня на бащата и след края на който, се поставя началото на великденските пости. Но не са популярни само там, всеки италиански регион си има своя собствена версия. Можем все пак да ги наречем сладките символ на този празник.


Продукти за 20 зеполи

20 гр захар
5 гр сол
600 гр вода
140 гр масло
350 гр брашно
390 гр яйца
настъргана кора на 1 лимон

В касерола слагате водата,  маслото, солта, захарта и настърганата лимонова кора.  Тази смес трябва да кипне. Добавяте на веднъж брашното. Бъркайте енергично с дървена лъжица за да не се получат бучки. Така за няколко минути. 


След това премествате тестото в купата на планетарния миксер и пускате на ниска степен да се разбърка и едновременно да се охлади тестото преди да добавите леко разбитите яйца. 
Ако месите на ръка, оставете тестото в купа да се охлади а после постепенно добавете яйцата.
Яйцата добавяте на степени, като изчакате те да бъдат усвоени напълно от тестото. 
Готовото тесто слагате в сладкарски пош, с накрайник звезда
Върху хартия за печене можете предварително да си очертаете кръгове с диаметър 7см като моите или 12 см. Гледайте да не са много близо. 
Шприцовате 2 пласта, не повече. След това или печете или пържите.


Пържите не повече от 2, пускайки ги в горещото олио заедно с хартията. Трябва да ги обръщате често за да се изпържат равномерно. Температурата на олиото не трябва да е повече от 165 С. 
Оставете ги върху кухненска хартия за да попие олиото. 

За сладкарския крем

700 мл прясно мляко
10 жълтъка
100 гр брашно
250 гр захар
настъргана кора на 1 лимон
ванилия

Разбивате жълтъците със захарта с помощта на миксер. После прибавяте брашхото а постепенно на тънка струйка и млякото. Връщате обратно в касеролата, на тих огън и бъркате докато не се сгъсти. След като премахнете от огъня и добавяте всички ароми. Покривате със стреч фолио и оставяте да изстине. 

С сладкарски пош пълните вътрешността на зеполите с крем. По желание декорирате с сиропирани вишни. Поръсвате с пудра захар преди да сервирате. 


Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram