Торта с тъмна ирландска бира Гинес | Chocolate Guinness cake

четвъртък, март 14, 2019


Чудя се защо никога досега не съм пробвала тази неописуемо вкусна торта! Влажна, сочна, неустоимо вкусна с предоминираща какаова нотка, а бирата допринася давайки аромат и плътност. В комбинация с топинга е просто уникална. Всичко е добре балансирано а уискито подчертава още повече аромата и придава допълнителен вкус.
В Ирландия по традиция на 17 март честват деня на Свети Патрик. Това е и мотива които ме подтикна на направя тази торта, а в същото време бира Гинес ми е от любимите. 
Отдавна и се канех на тази торта но все не намирах повод. Заплюх си тази рецепта преди доста време и ето че доиде и неиния ред. Бирата „Гинес“ е най-известната и популярна марка ирландска бира един от символите на Ирландия и на деня на Свети Патрик. Тортата е по рецепта на cavolettodibruxelles.


Tорта с диаметър 20-24 см.

350 гр кафява захар
225 гр меко масло
4 яйца
225 гр брашно
1/2 с.л. бакпулвер
2 ч.л. сода бикарбонат
100 гр неподсладено какао
400 мл тъмна бира Гинес

За топинга
400 гр крема сирене
250 гр пудра захар
2 с.л. уиски

В купата на планетарен миксер разбийте маслото и захарта. Маслото задължително трябва да е меко иначе няма как да се получи. Постепенно добавете едно по едно яйцата. В отделна купа пресейте брашното, набухвателя и содата. В дука купа към бирата добавете какаото. 
Неспирайки да бъркате добавете по малко от всяка смес към маслото и захарта. Докато не получите хомогена смес. 
Ползваите форма за торта с падащо дъно с незалепващо  покритие с диаметър 24 см.  Печете на 180 С за 1 час. Пекох на 170 С за 60 минути а поле още 10 минути на 180 С.
Оставете да изстине добре а през това време направете топинга. С миксер разбъркайте крема сиренето и уискито, заедно с пудрата захар.  За да получите гъст хомогенен крем. Покрийте с обилен слои крем горната част на тортата. Поставете тортата на хладно място поне за 1 час преди да сервирате.



Помогнете ми в популяризирането на моя блог ако го харесвате, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Можете също да харесате страничката ми във фейсбук тук. Благодаря, ви!

You Might Also Like

0 commenti

Последвайте ме в instagram